Eternit, av engelskans ord för evighet – eternity, är en skiva av asbestcement. Det är ett starkt material som tål höga temperaturer. Som byggnadsmaterial har det använts i mer än 100 år.

Däremot upptäckte man i mitten av 1970-talet att asbest var skadligt för lungorna, och orsakar sjukdomar och lungcancer. 1977 slutade man tillverka eternit.

Det finns speciella färger som man kan måla eternit med. Väljer du att behålla ett eternittak kan du alltså ändå måla det och få det att matcha huset, om du inte tycker att den grånade eterniten i sig passar och är vacker.

Eternittak har idag fått ett kulturhistoriskt värde, eftersom det blir färre och färre tak kvar då taken byts mot andra material.

Är eternittak farligt?

Ett helt och oskadat eternittak är inte farligt. Det är först om eternitplattan går sönder och dammar som asbestpartiklarna frigörs och kan göra skada.

Kontrollera ditt eternittak regelbundet för att se till så att plattorna håller sig hela och i bra skick. Skulle någon platta gå sönder kan du byta ut den mot fibecementplattor som har samma utseende men inte innehåller asbest.

Regler för eternittak

För hantverkare som ska hantera asbest, vilket är en av beståndsdelarna i eternitplattor, finns det regler. De måste gå en kurs och få ett asbesttillstånd för att få arbeta regelbundet med eternit. Ska du anlita en hantverkare till ditt eternittak i Stockholm ska du kontrollera att de har ett asbesttillstånd.

Att tänka på om man ska byta ut eternittak

Om du ska byta ut ditt eternittak finns det två sätt – antingen tar du ned eternittaket eller så lägger du ett nytt tak ovanpå eternittaket.

Om du ska ta ned ett eternittak bör du anlita takläggare som har asbesttillstånd. Tar du istället ned taket själv ska du använda andningsskydd och vara försiktig så att inte plattorna går sönder och dammar.

Du kan även kapsla in eternittaket genom att lägga betong- eller tegelpannor ovanpå det existerande eternittaket.

Fördelar och nackdelar med eternittak

Tro det eller ej, men det finns faktiskt en hel mängd fördelar med eternittak som exempelvis:

Men visst, det finns självfallet nackdelar också:

Kan man reparera eternittak?

Om du har enstaka eternitplattor som har gått sönder så kan du byta ut dem mot fibercementplattor som har samma utseende som eternit, men som tillverkas utan asbest. När du har satt dit fibercementplattorna tätar du mot övriga plattor, och sedan är ditt tak i bra skick igen.

Bör jag byta ut mitt eternittak?

Så länge ditt eternittak är helt och sitter där det ska är det ett fantastiskt tak. Det åldras vackert, är starkt, tål väder och vin ypperligt och är dessutom eldbeständigt.

Ur hälsosynpunkt behöver du inte byta ut ett helt och oskadat eternittak. Däremot kan tycke och smakvariera och göra att du föredrar något annat takmaterial.