Takmaterial

Taket är, förutom ett av de viktigaste skydden för ditt hus, även en av de stora iögonfallande ytorna på ditt hus. Valet av takmaterial kommer alltså att sätta stilen för ditt hus.

De allra flesta takmaterial finns i flera färger. Vilken färg du ska välja beror mest på tycke och smak, och förstås på hur resten av huset är färgsatt.

Olika takmaterial har olika fördelar och nackdelar. Lär dig mer om dem innan du gör ditt val av material. Kanske hittar du ett material du inte hade tänkt dig, men som kommer passa perfekt på ditt tak.

Hur ska man välja takmaterial?

Valet av takmaterial till ditt hus är ett stort val. Vilka takmaterial du har att välja på beror på vilken takkonstruktion du har. Alla takmaterial kan inte användas på alla takkonstruktioner. Om du anlitar våra professionella takläggare kan de hjälpa dig att avgöra vilka takmaterial som fungerar på ditt hus.

När du väljer takmaterial bör du välja ett material som passar med resten av huset. Ett funkishus, till exempel, passar inte med takpannor, och ett 20-talshus kanske inte stämmer med papptak. Försök passa ihop taket med huset, samtidigt som du ger din egen smak utrymme.

Tegelpannor (Skriv om varje material: Fakta, Livslängd, Pris m2, Färg, Att tänka på)

Fakta: Tegelpannor är ett svenskt klassiskt takmaterial. Det finns både enkupiga och tvåkupiga tegelpannor. Tegel är ganska skört, så var noga med att inspektera ditt tak och byta trasiga pannor efter hand för att undvika fuktskador på undertaket.

Pris: Priset varierar beroende på fabrikat och om du väljer en- eller tvåkupiga pannor. Ett riktpris för tvåkupiga pannor kan vara ungefär 150 kr/m2.

Livslängd: Livslängden på dina pannor beror på hur väl du tar hand om dem. Runt 40 år anses vara en medellivslängd, men det finns exempel på tegeltak som är upp till 100 år gamla

Att tänka på: För att du ska kunna ha tegelpannor måste taket ha minst 22 graders lutning.

Färg: Tegelpannor finns både i den klassiska orange färgen, men även i en mängd olika färger som till exempel grön, svart och brun.

Betongpannor

Fakta: Betongpannor har mer och mer kommit att ersätta tegelpannor. Betongpannor är tåligare och billigare än tegel. Dessutom är storlekarna alltid samma, eftersom samma tillverkningsprocess används av alla tillverkare.